Kategorier
Trädgård

Växthuset invigt och grönsakerna trivs

Vi har gått ut ganska hårt med odlingen i år, vi har nämligen som mål att bli självförsörjande på ett antal olika sorters grönsaker. Därför kände vi att ett växthus var en förutsättning för att lyckas med detta.

Vi har tidigare skrivit om hur vi byggde en egen sockel till växthuset med hjälp at lecablock.

Vi valde ett mindre och billigare alternativ, närmare bestämt ett ”Bruka 9,9 kvm” från Skånska Byggvaror. Min begränsade erfarenhet av växthus sedan tidigare är ett nästan tre gånger så dyrt växthus från Willab Garden. Jag hade egentligen inte speciellt höga förhoppningar på det nya växthuset, men jag blev positivt överraskad, kvalitén är förvånansvärt hög och det är väldigt stabilt.

Växthusbygget i full gång. Här har vi rest gavlarna och delar av sidorna.

Monteringen av växthuset tog längre tid än jag trodde. Det var ganska många moment och monteringsanvisningen var ibland ganska bristfällig, bland annat var det svårt att utläsa hur många skruvar som skulle fästas för alla snedslå, stag och takstolar skulle kunna monteras. Jag fick montera flera av dessa i efterhand, vilket betyder att man hela tiden måste lossa på många skruvar.

Glasen ligger på en gummilist, denna list var inledningsvis ganska knölig att montera innan jag hittade en teknik som fungerade, jag använde en mattkniv i metall, med infällt blad för att trycka fast listen.

Glasen fästes därefter med dessa klämmor, fyra stycken på varje glasruta. Totalt va 90 rutor, vilket innebär ca 350 klämmor. Även här använde jag mig av mattkniven för att trycka fast klämmorna.

Innan man monterar glasen är det väldigt viktigt att man får stommen rektangulär och inte skev, detta gör man enkelt genom att mäta diagonalt hörn till hörn. Det är också viktigt att stommen står helt rak och inte lutar åt något håll. Båda dessa saker är väldigt viktiga för att man enkelt ska kunna montera glasen.

Växthuset har två takfönster för vädring samt en skjutdörr på gaveln.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi är väldigt nöjda med växthuset, speciellt för det priset, vi köpte det på kampanj.

Läs mer om växthuset på Skånska bygg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *